4. Fujimura: Twijfelachtige ontdekkingen

De beroemde Japanse archeoloog Shinichi Fujimura groef geen stenen werktuigen op, maar begroef ze.

18 april 2013 door Rasmus Kragh Jakobsen

Eind 2000 publiceerde de Japanse krant Mainichi Shimbun drie foto's van de beroemde archeoloog Shinichi Fujimura die bezig is stenen werktuigen op te graven. Voor een archeoloog is dat niet heel gek.

Het probleem was echter dat Fujimura de werktuigen juist aan het begraven was.

Shinichi Fujimura werd op heterdaad betrapt bij het begraven van voorwerpen uit de steentijd, die hij later wilde presenteren als belangwekkende vondsten.

'Oudste woningen ter wereld' gevonden

Kort daarvoor had Fujimura sensationele vondsten van werktuigen en funderingen van hutten uit de oudheid gedaan, die volgens hem 600.000 jaar oud waren, en daarmee de oudste resten van woningen van mensen.

De ontdekking was groot nieuws in de hele wereld, maar een paar maanden later kwam de krant met de onthulling en een dag later moest Fujimura toegeven dat hij de kluit had belazerd.

Hij bekende bovendien dat veel van de archeologische vondsten waar hij sinds 1981 veel erkenning voor had gekregen, nep waren.

Op een persconferentie bood hij zijn verontschuldigingen aan, en verklaarde hij door de duivel in verleiding te zijn gebracht. Hij wilde de geschiedenis in gaan als degene die de oudste steentijdgereedschappen in Japan had gevonden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: