2. Paul Kammerer en erfelijkheid

Krijgt een giraf die zich uitrekt nageslacht met een langere nek? Dit beweerde de Oostenrijkse bioloog Paul Kammerer.

18 april 2013

Begin 20e eeuw beweerde de Oostenrijkse bioloog Paul Kammerer dat je eenvoudig 'supermensen' kon maken.

Kammerer zou bewijzen gevonden hebben die de theorie van Jean-Baptiste Lamarcke, dat dieren hun kenmerken kunnen doorgeven aan het nageslacht, ondersteunde. Hij zei onder meer dat een giraf die zich uitrekt jongen zal krijgen met een langere nek.

Paul Kammerer had geëxperimenteerd met de vroedmeesterpad (Alytes obstetricans) en daarbij aangetoond dat de pad in het water in plaats van op het land ging leven als hij het erg warm maakte in het terrarium.

Kun je met wilskracht de evolutie sturen?

Maar daar hield het niet op. Binnen een paar generaties had de pad speciale bultjes ontwikkeld waarmee de mannetjes de vrouwtjes in het water konden vasthouden tijdens de paring. Met andere woorden: de pad had een leven in het water verkozen, en daarmee de evolutie beïnvloed.

Ruim tien jaar hield Paul Kammerer in heel Europa lezingen, waarin hij beweerde dat ook de mens met behulp van wilskracht de evolutie de baas kan worden en supermensen kan creëren.

In 1926 was het afgelopen voor Kammerer: de Amerikaanse wetenschapper G.K. Noble ontdekte dat de bultjes in werkelijkheid uit inkt bestonden die Kammerer onder de huid had ingespoten.

Een paar weken na deze onthulling beroofde Kammerer zichzelf van het leven.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: