1. Woo Suk Hwang: koning van het stamcelonderzoek

De Zuid-Koreaanse stamcelonderzoeker dr. Woo Suk Hwang werd in 2005 door een onderzoekscommissie ontmaskerd als een oplichter.

18 april 2013 door Rasmus Kragh Jakobsen

De wetenschappelijke wereld was in rep en roer toen de beroemde Zuid-Koreaanse stamcelonderzoeker dr. Woo Suk Hwang op 29 december 2005 door een onderzoekscommissie van de Seoul National University werd ontmaskerd als een oplichter.

Terwijl in Europa en de VS een verhitte discussie woedde over de ethische aspecten van het klonen van menselijke cellen als methode om ziekten te kunnen genezen, sloeg Hwang spijkers met koppen. In 2004 en 2005 legde hij iedereen het zwijgen op toen hij menselijke embryo's kloonde en stamcellen won die zieke cellen van patiënten zouden kunnen vervangen. Dit zou een mijlpaal hebben betekend voor de zogeheten therapeutische kloning – als het waar was geweest. Journalisten van het tv-programma PD Notebook ontdekten via medewerkers van Hwang dat deze de boel had belazerd met behulp van onder meer fotobewerkingsprogramma's.

Hwang werd tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld, maar is nog steeds actief op het gebied van klonen. Hij leidt het Sooam Bioengineering Research Institute in het Zuid-Koreaanse Yongin, waar onder meer varkens en honden worden gekloond. In samenwerking met Russische wetenschappers wil het instituut een mammoet klonen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: