DriftigViking2

Walrus verantwoordelijk voor verdwijnen van Vikingen uit Groenland

Iets meer dan 500 jaar geleden verdwenen de Vikingen uit Groenland, even plotseling als ze er gekomen waren. Wetenschappers vragen zich al honderden jaren af waarom, maar nu hebben ze misschien het antwoord gevonden: de tanden van walrussen.

10 oktober 2016 door Else Christensen

Een internationale groep wetenschappers wil nu het loodgehalte vergelijken van voorwerpen die gemaakt zijn van walrustanden, zoals kruizen, sieraden en schaakstukken die gevonden zijn op verschillende plekken langs de Groenlandse kust.

Vikingen verdienden een fortuin met imitatie-ivoor

Als de isotopen hetzelfde zijn, waren de Vikingen op Groenland waarschijnlijk leverancier van de Europese kerk en adel. En als dat zo is, lijkt het zeer waarschijnlijk dat ze weer vertrokken toen de lucratieve handel in imitatie-ivoor plotseling instortte.

Vikingen vertrokken door afgenomen vraag

Walrustanden werden in de middeleeuwen verwerkt tot sieraden en luxe gebruiksvoorwerpen die grotendeels rond het jaar 1000 zijn gemaakt – vlak nadat de Vikingen zich vestigden op Groenland.

In de 14e eeuw nam de vraag naar walrustanden sterk af, omdat ivoor ineens een stuk goedkoper was geworden. Niet veel later verdwenen de Scandinaviërs uit Groenland.

Vikingen waren echte handelaren

Als de teruglopende verkoop van walrustanden de reden was dat de Vikingen naar Groenland kwamen en weer vertrokken, dan waren ze nauw betrokken bij de internationale handel en economie van Europa – en geen geïsoleerde outsiders die ergens aan de rand van de wereld woonden. En dat zou betekenen dat de geschiedenis van de Vikingen herschreven moet worden.

Walrustanden lokten Vikingen naar Groenland

Lees meer over hoe gebruiksvoorwerpen en sieraden van walrustand een totaal nieuw licht werpen op de geschiedenis van de Vikingen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: