Silverdale treasure

Munt gevonden met nieuwe Vikingvorst

1100 jaar oude schat voegt een Angelsaksische koning toe.

Een amateur-archeoloog deed de vondst van zijn leven. De Brit stuitte met zijn metaaldetector op een grote zilverschat, en zette geschiedkundigen daarmee op het spoor van een onbekende Vikingkoning, die heerste in Engeland met York als hoofdstad.

De zilverschat, die ruim een kilo weegt en in een veld een paar centimeter onder de grond lag, bevat onder meer een munt met aan één kant de inscriptie Airdeconut. Het probleem is dat de archeologen die koning niet kennen. Maar ze nemen aan dat het een plaatselijke poging is om ‘Hardeknoet’ te spellen; dat was een Vikingkoning die in Denemarken regeerde, en van 1035 tot 1042 n.Chr. ook in Engeland.

Die theorie werpt echter weer een nieuw probleem op, want de pas gevonden zilveren munt is rond het jaar 900 in de grond verzeild geraakt en daarmee ruim 100 jaar ouder dan de koning Hardeknoet in kwestie.

Airdeconut coin

Daarop opperde muntdeskundige Gareth Williams van het British Museum dat er al eerder een koning Hardeknoet in Engeland geweest moet zijn. Er past nog wel een Hardeknoet in de Engelse koningenreeks, vindt Williams: van 883 tot 895 regeerde ene koning Gudfred in Engeland, en hij kan best een zoon Hardeknoet hebben gehad.

Het was bij de Vikingen een traditie dat een zoon naar zijn vader werd vernoemd, en de vader van Gudfred heette Hardeknoet. Gudfreds opvolger kan echter ook een koning met de naam Siefred zijn geweest, en de archeologen weten nu niet zeker waar ze de onbekende koning in de stamboom moeten zetten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: