Stadium

Stadions zijn Griekse eenheid

Griekse eenheid gaf naam aan onze stadions Wist je dat een voetbalstadion of een atletiekstadion alles te maken heeft met een meeteenheid?In het oude Griekenland was een stadie gelijk aan 600 voet, zo'n 185 meter. Toen de Grieken sportvelden begonnen aan te leggen, waar ruimte moest zijn voor een sprint van 600 voet, deed de stadie zijn intrede in de wereld van de sport. De oudste voorbeelden zijn gevonden bij Olympia op de Peloponnesos. Omtrek van de aarde berekend in stadiën

25 oktober 2013 door Hans Henrik Fafner

Griekse eenheid gaf naam aan onze stadions

Wist je dat een voetbalstadion of een atletiekstadion alles te maken heeft met een meeteenheid?

In het oude Griekenland was een stadie gelijk aan 600 voet, zo'n 185 meter. Toen de Grieken sportvelden begonnen aan te leggen, waar ruimte moest zijn voor een sprint van 600 voet, deed de stadie zijn intrede in de wereld van de sport.

De oudste voorbeelden zijn gevonden bij Olympia op de Peloponnesos.

Omtrek van de aarde berekend in stadiën

Dit was echter niet de enige toepassing van de stadie. De Griekse astronoom Eratosthenes (276-194 v.Chr.) ontdekte dat dezelfde dingen een verschillende schaduw hadden in Alexandië - waar hij woonde - en in Syene (Aswan), verder naar het zuiden. Zijn baanbrekende calculaties waren gebaseerd op de stadie.

Hij wist dat de afstand tussen de twee steden 5000 stadiën bedroeg, en hij nam aan dat de zonnestralen de aarde parallel treffen. Hij concludeerde dat het verschil in de schaduwen ontstaan moest zijn doordat het aardoppervlak gekromd is. Uiteindelijk slaagde hij erin de kromming van de aarde te berekenen, en daarmee ook de omtrek van de aarde.

We weten echter niet zeker welke stadiën hij precies gebruikte. De Romeinse stadie is 185 meter lang, terwijl de Egyptische maar 157,5 meter meer, wat natuurlijk best veel kan schelen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: