Maya statues tied up

Mayabeelden tonen geboeide gevangenen

Mexicaanse archeologen hebben twee circa 1,5 meter hoge beelden gevonden van geboeide krijgsgevangenen met de handen op hun rug en het haar in de nek, klaar om onthoofd te worden.

6 februari 2012

De twee gevangenen die model stonden voor de beelden werden volgens inscripties in 695 n.Chr. geofferd, wellicht bij de inwijding van een nieuw sportveld. De Maya’s geloofden dat bloed leven gaf aan bouwwerken.

De beelden werden op de archeologisch belangrijke plaats Toniná gevonden, in de Mexicaanse staat Chiapas, die in de Mayatijd Popo heette. Popo voerde van 688 tot 714 oorlog tegen Palenque, een plaats die 64 kilometer naar het noorden lag. De inzet was de toegang tot het water van de rivier de Usumacinta, die nu een deel van de grens tussen Mexico en Guatemala vormt.

Beelden zijn het bewijs dat krijgsgevangenen geofferd werden

De vondst is een duidelijk bewijs dat Popo zijn krijgsgevangenen offerde, maar volgens de Mexicaanse archeologen van het National Institute of Anthropology and History is dat nog niet alles. De opgeofferde gevangenen kwamen uit een derde Mayastad, Copán, en deze offers tonen aan dat Palenque in de oorlog tegen Popo steun kreeg van Copán.

Popo kende lange perioden van macht, maar raakte tegelijk met de andere stadstaten rond 900 in verval. Volgens archeologen werd de ondergang van de Maya’s onder andere veroorzaakt door droogte, overbevolking, uitroeiing van wilde dieren in de bossen en uitputting van de landbouwgrond.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: