Witch bottle

Fles met nagels en urine verjoeg heksen

23 november 2009

Men neme een handvol spijkers, een hartvormig stuk leer, een haarlok, acht kromme messingnaalden, navelpluis en tien afgeknipte nagels. Doe alles in een fles. Voeg urine toe, verzegel de kruik en begraaf deze voor de voordeur.

In het 17e-eeuwse Engeland moest dit recept heksen verjagen. De heksenhysterie was op zijn hoogst, en angst voor zwarte magie doordesemde de samenleving. De mensen dachten dat ze zich tegen het kwaad konden beschermen door zelf een heksenfles te maken; in Groot-Brittannië zijn inmiddels 200 lege heksenflessen gevonden.

300 jaar oude urine

Op een bouwplaats in Londen is nu voor het eerst een heksenfles met intacte inhoud gevonden. Loughborough University voerde scheikundige analyses uit, waaruit bleek dat de geglazuurde aardewerkkruik circa 300 jaar oude urine bevatte. De vingernagels waren verzorgd, dus waarschijnlijk van een hooggeplaatste persoon die geen lichamelijk werk hoefde te verrichten. Het lederen hart ten slotte was door een spijker doorboord.

De heksenflessen moesten niet alleen het kwaad afweren, maar ook vervloekingen naar de heks terugsturen. Het geloof in heksen bloeide nog tot het begin van de 20e eeuw.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: