metropolis

Metropolis

Filmklassieker opgeknipt.

15 december 2010

Wat is het verhaal?

Al wordt de stomme film Metropolis nu als een echte klassieker beschouwd, hij was in 1928 bij de première in Duitsland geen succes. Men vond hem te lang met zijn 153 minuten speeltijd, en daarom werd er flink in geknipt. Na de dood van regisseur Fritz Lang in 1976 nam de interesse in Metropolis toe, maar helaas was er geen enkele intacte kopie te vinden.

Waar hebben we al gezocht?

Het zoeken in filmarchieven overal ter wereld leverde grote delen van Metropolis op. In 2002 kwam er een digitaal verbeterde versie van 124 minuten uit, en in 2008 vond men een bijna complete versie in een lade van een filmmuseum in Buenos Aires. De film verkeerde echter in zo’n beroerde staat dat sommige passages eruit moesten; ze waren niet te reconstrueren.

Kans op de vondst

Het kan zijn dat er kopieën van Metropolis op zolders of in kasten waar dan ook ter wereld liggen. De hoop om de 153 originele minuten ooit samen te kunnen voegen is niet onrealistisch.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: