Henry IV of France

Koning krijgt zijn ware gezicht terug

Onderzoekers identificeerden het hoofd van Hendrik IV met CT-scans.

14 april 2011

Bijna 200 jaar nadat de Franse koning Hendrik IV in 1610 door een katholieke fanaticus werd vermoord, werd zijn graf geschonden. Zijn gebalsemde hoofd werd in 1793 afgehakt en meegenomen door Franse revolutionairen. Franse onderzoekers hebben het afgehakte hoofd nu eindelijk, na veel speurwerk, geïdentificeerd.

bust and painting of Henry the IV

De schedel dook op bij een antiquair in 1919 nadat hij enkele eeuwen spoorloos was geweest. Deze antiquair kocht het vermeende koningshoofd op een veiling voor drie franc. Daarna verbleef het hoofd in diverse particuliere collecties tot een onderzoeksteam onder leiding van de patholoog-anatoom Philippe Charlier het onlangs nader bestudeerde. Met behulp van een moderne analysemethode, koolstofdatering, kwam het team tot de conclusie dat de schedel uit de periode 1450 tot 1650 stamt, wat mooi overeenkomt met de tijd waarin de koning leefde, namelijk van 1553 tot 1610.

digital reconstruction of Henry the IV

Op de portretten en de gipsafdruk, die vlak na de dood van Hendrik IV zijn gemaakt, zie je duidelijk een laesie boven zijn neusgat en een gat in zijn linkeroor. De schedel, die zo goed is gebalsemd dat het zachte weefsel en de inwendige organen na 400 jaar nog in goede staat zijn, vertoont daar ook sporen van.

Op basis van CT-scans maakten de onderzoekers een digitale reconstructie van het hoofd, waarna ze het nieuwe gezicht naast de oude portretten hielden. De match was verbluffend goed: zelfs de snor en de rode en witte hoofdharen van het model vertoonden gelijkenissen met de oude portretten. Na de identificatie van het hoofd kan Hendrik IV eindelijk in vrede rusten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: