Carat

Karaat begon als zaadje

Karaat werd gemeten in zaadjesParels, diamanten en andere edelstenen worden in karaat gemeten. Dit is een gewichtsmaat van 200 mg, de metrieke karaat, die in 1907 werd gedefinieerd. Het woord karaat zou via het Italiaans en Frans afgeleid zijn van het Arabische 'qirat'. In dit deel van de wereld gebruikten kooplieden vroeger zaadjes als gewichten wanneer ze goud verhandelden, omdat het gewicht hiervan zeer nauwkeurig uitgedrukt moest worden. De zaadjes van de johannesbroodboom werden hiervoor veel gebruikt, omdat het gewicht hiervan vrij uniform is.

25 oktober 2013 door Hans Henrik Fafner

Karaat werd gemeten in zaadjes

Parels, diamanten en andere edelstenen worden in karaat gemeten. Dit is een gewichtsmaat van 200 mg, de metrieke karaat, die in 1907 werd gedefinieerd.

Het woord karaat zou via het Italiaans en Frans afgeleid zijn van het Arabische 'qirat'. In dit deel van de wereld gebruikten kooplieden vroeger zaadjes als gewichten wanneer ze goud verhandelden, omdat het gewicht hiervan zeer nauwkeurig uitgedrukt moest worden. De zaadjes van de johannesbroodboom werden hiervoor veel gebruikt, omdat het gewicht hiervan vrij uniform is.

Klanten werden opgelicht

Er waren echter wel kleine variaties, zoals de moderne wetenschap heeft aangetoond. Klanten wisten dat en beschermden zich tegen oplichterspraktijken door hun eigen zaadjes bij zich te hebben. Een koopman kon namelijk een set iets zwaardere zaadjes achter de hand hebben, waarmee hij zijn klanten kon tillen.

Karaat staat voor zuiverheid van goud

In de middeleeuwen verplaatste een deel van de goudhandel zich naar Europa, waar zaadjes van de johannesbroodboom niet makkelijk te krijgen waren. Er werden andere gewichten in gebruik genomen, maar het woord karaat bleef behouden.

In de goudhandel stond de karaat echter niet meer voor het gewicht, maar voor de zuiverheid van het goud. 1 karaat is een legering van 1/24 zuiver goud, terwijl 24 karaat puur goud is.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: