IS bomber tempel

IS helpt werelderfgoed om zeep

De islamitische groepering IS heeft een oude tempel in de ruïnestad Palmyra verwoest. Het bouwwerk, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO stond, doorstond de tand des tijds 2000 jaar lang – tot IS langskwam met een lading springstof.

24 augustus 2015 door Karine Kirkebæk

Het is niet bekend wanneer de Baalshamin-tempel in de oude Syrische stad Palmyra is opgeblazen, maar dát het gebeurd is, is zeker.

Volgens officiële Syrische bronnen verwoestte de zogenoemde Islamitische Staat (IS) de tempel afgelopen zondag, maar de Britse organisatie Syrian Observatory for Human Rights laat weten dat de tempel al een maand geleden met de grond gelijkgemaakt is.

Werelderfgoed verpulverd met springstof

Palmyra is een ruïnestad in het midden van Syrië, die sinds mei in handen van IS is. De stad staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de goed bewaarde antieke ruïnes, en is een belangrijk werkgebied voor archeologen.

De BBC citeert een officiële Syrische bron, die meldt dat IS de tempel heeft opgeblazen door er een grote hoeveelheid springstof in aan te brengen en die tot ontploffing te brengen.

De binnenkant van de tempel is bij de explosie verwoest, en de zuilen aan de buitenkant zijn ingestort.

Explosies zijn verwoestend

Als de tempel inderdaad met springstof is opgeblazen, is er vermoedelijk weinig meer van over.

Gebouwen kunnen instorten vanwege de schokgolf die bij springstofexplosies ontstaat en sneller gaat dan het geluid.

Springstoffen zijn chemische stoffen met een zeer hoge verbrandingssnelheid. Ze werken in feite hetzelfde als brandstoffen, die energie afgeven als ze verbrand worden. Maar door de snelle verbrandingssnelheid vindt er één krachtige ontploffing plaats.

IS wil symbolen van andere godsdiensten vernietigen

De verwoeste Baalshamin-tempel was bijna 2000 jaar oud en was een van de bekendste bouwwerken van Palmyra. Het was een fraai staaltje Grieks-Romeinse architectuur en cultuur.

De tempel is gebouwd voor de Fenicische god van onweer en regen, en werd uitgebreid tijdens het bewind van de Romeinse keizer Hadrianus in de 2e eeuw n.Chr.

IS heeft ook belangrijke heiligdommen in Irak en Libië verwoest. De groepering wil niets weten van heiligdommen van andere godsdiensten dan de islam.

IS verwoest erfgoed

? Irak: IS heeft zeker 28 religieuze bouwwerken in de antieke steden Nimrud en Hatra verwoest.

? Libië: IS legde het heiligdom Sufi bij Tripoli in puin.

? Syrië: IS vernielde naast Palmyra ook antieke beelden in de stad Raqqah.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: