White ship

Het Witte Schip

Titanic van 12e eeuw zonk door drank.

15 december 2010

Wat is het verhaal?

In 1120 zonk een van de mooiste schepen uit die tijd. Aan boord van het Witte Schip zat de toekomst van Engeland, onder wie prins William Adelin, de zoon van Hendrik I en troonopvolger, en een groot deel van de jonge adel.

Het Witte Schip zou van Barfleur in Noord-Frankrijk naar Engeland varen. Het gezelschap was jolig, en het verhaal gaat dat de kroonprins, zijn gevolg en de bemanning zich een stuk in de kraag dronken. De overtocht draaide op een catastrofe uit: het schip liep op de klippen en bijna alle opvarenden verdronken. Toen Hendrik I het tragische nieuws vernam zou hij zijn flauwgevallen en nooit meer hebben gelachen. Tientallen jaren had Engeland te kampen met burgeroorlogen en chaos omdat er onzekerheid over de troonopvolging heerste.

Waar hebben we al gezocht?

Een deel van de lichamen spoelde in de weken na de ramp aan land in Normandië, maar het wrak is nooit gevonden. Al weten we waar het gezonken is, tot dusver heeft nog niemand het gebied systematisch uitgekamd om het wrak te vinden.

Kans op de vondst

Wrakdelen moeten aan micro-organismen ten prooi zijn gevallen of door de stroming meegenomen zijn. Met de apparatuur van nu zijn resten van het schip mogelijk toch te vinden.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: