Grave of Djengis Kahn

Het graf van Djengis Khan

Khan nam schat het graf in.

15 december 2010

Wat is het verhaal?

Djengis Khan en zijn Mongoolse leger zaaiden angst en paniek met wat we nu volkenmoord noemen. Hij nam het gebied van China in het oosten tot Polen in het westen in.

Op zijn veroveringstochten vergaarde Djengis enorme schatten. Wat ermee gebeurd is, weten we niet, maar waarschijnlijk nam hij het meeste mee in zijn graf. Zijn graftombe zou schitterender zijn dan die van Toetanchamon.

Om die reden wilde Khan dat zijn laatste rustplaats geheim bleef. Daarom werd het slaventeam dat het graf gebouwd had, gedood. En ook de soldaten die de slaven doodden, werden omgebracht.

Waar hebben we al gezocht?

Djengis Khan zou de wens hebben geuit om op een plek begraven te worden die voor hem van belang was. Hij bracht veel tijd door bij Burkhan Khaldun in het noorden van Mongolië, bij zijn geboorteplaats, dus daar begon het zoeken.

Sinds de jaren 1990 hebben diverse onderzoekers gezocht. Een team uit Japan zette satellieten en helikopters in, maar helaas zonder resultaat. Een team onder leiding van de Amerikaan Maury Kravitz vond in 2001 40 graftombes bij Oglogchiin Kherem en denkt dat een ervan van Djengis Khan is.

Kans op de vondst

Al beweren expedities, waaronder een Chinese, het graf gevonden te hebben, de voorwerpen geven geen uitsluitsel. En niemand weet waar hij moet zoeken, dus de kans is miniem.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: