El dorado

El Dorado

Wilde goudjacht kostte levens.

15 december 2010

Wat is het verhaal?

El Dorado, dat ‘de vergulde’ betekent, is een koning uit een rijk fantasieland. Elk jaar werd de koning met goudstof bestoven en een meer op gevaren; hij dompelde zich onder en offerde het meer rijke geschenken. Dit verhaal kreeg de Spaanse veroveraar Sebastián de Benalcázar van een indiaan te horen. En ja, er had zo’n gebruik bestaan bij het Muiscavolk, en het meer was Laguna de Guatavita. Het Muiscavolk was echter door een buurstam onderworpen en het ritueel raakte, lang voordat de Spanjaarden in de 16e eeuw aankwamen, in onbruik.

Toch gaf het verhaal de aanleiding tot honderden jaren van goudkoorts. El Dorado groeide mettertijd uit tot het symbool van een plek met onmetelijke rijkdommen.

Waar hebben we al gezocht?

Sebastián de Benalcázar ging zelf op goudjacht bij het Guatavitameer, en de ene na de andere avonturier trad in zijn voetsporen. De expedities kostten vaak levens – dat van de goudzoekers, maar ook van indianen die de pech hadden er in de buurt te wonen. Het meer werd meermaals drooggelegd, onder meer op aandringen van de Duitse natuuronderzoeker Alexander von Humboldt. Maar alles wat men vond was een smaragd, een paar bekers en wat andere voorwerpen.

Kans op de vondst

Behalve het Guatavitameer zijn andere plekken in Zuid-Amerika aangewezen als El Dorado. Dat geldt ook voor Manoa, dat in een boek van de Engelse sir Walter Raleigh voorkomt. Maar het is duidelijk dat Manoa niet bestaat, en ook de andere plekken zijn verzonnen. De kans om El Dorado te vinden is in feite nihil.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: