Queen Nefertiti en face

Nefertiti's schuld weegt het zwaarst

De meeste bewaarde bronnen en archeologische vondsten wijzen Neferititi aan als de koningin-weduwe die schuldig is aan de Zannanza-affaire.

9 februari 2011 door Josephine Schnohr

Welke rol speelde Nefertiti?

De primaire bron van de hele Zannanza-affaire is een anonieme brief, geschreven door een Egyptische koningin die zich Dahamunzu noemt.

De onderzoekers hebben diverse kandidaten voor de rol van Dahamunzu aangewezen onder de koninginnen van de Amarna-dynastie. Maar tijd, plaats en omstandigheden maken het zeer waarschijnlijk dat Nefertiti de brief stuurde en daarmee aanleiding gaf tot wat later de Zannanza-affaire zou gaan heten. Hiermee beging ze landverraad, vond een onschuldige Hettietenprins (Zannanza) de dood en raakte het land verwikkeld in een conflict met de aartsvijand: de Hettieten.

Wie was Nefertiti? Nefertiti werd rond 1380 v.Chr. geboren, mogelijk als dochter van de invloedrijke ambtenaar Eje. Ze was de eerste vrouw van de beroemde farao Achnaton en regeerde van 1352 tot 1336 v.Chr. aan zijn zijde. Ze schonk hem zes dochters, maar geen zoons.

In de kunst en de politiek trad Nefertiti meer op de voorgrond dan eerdere koninginnen, en tegen het einde van Achnatons regeerperiode werd ze zelfs uitgeroepen tot farao. Ze regeerde verder na zijn dood met haar dochter Meritaton aan haar zijde en verdween daarna geheel uit de geschiedenis – misschien als gevolg van de Zannanza-affaire.

Zannanza-affaire

In Wetenschap in Beeld nr. 3 staat het hele verhaal over de Zannanza-affaire.

Een Egyptische koningin, 'Dahamunzu', vraagt de koning van het Hettitische rijk, Supiluliuma, per brief om een zoon te sturen – ze zou met hem trouwen en de zoon op die manier tot farao maken. De briefschrijfster had geen man meer en was bang. Maar wie was ze?

Dit thema bevat een galerij van de personen in het verhaal en beschrijft hun rol in de affaire.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: