Small womans sarcophagus

Dwergvrouw ontdekt in Egyptisch graf

Kleine mensen hadden mogelijk een bijzondere betekenis voor de Egyptenaren.

20 september 2010

Egypische archeologen hebben op een pas ontdekte begraafplaats in de afgelegen oase Bahariya op ongeveer 360 kilometer ten zuidwesten van Caïro onder meer een bijzondere sarcofaag ontdekt met het portret van een klein vrouwtje.

De Romeinse begraafplaats stamt uit de vierde eeuw en bevat 14 graven die in de rotsen zijn uitgehouwen. Een van de doden is een vrouw die te ruste is gelegd in een kalkstenen sarcofaag van 97 centimeter, versierd met het portret van de overledene met een lange tuniek, sjaal, halssieraden en schoenen. De vrouw heeft een intense blik doordat haar ogen gekleurde stenen zijn. Wie ze is, weet men niet.

Op het eerste gezicht dachten de archeologen dat het ging om een kind, maar gezien het vele werk dat is besteed aan de versiering van de nog ongeopende kist, denken ze dat er sprake is van een hoogstaande, invloedrijke vrouw. Ook op andere plaatsen in Egypte zijn er minimummies en afbeeldingen van dwergen gevonden; mogelijk hadden zeer kleine mensen een bijzondere religieuze status in de samenleving. Op de begraafplaats zijn ook nog een aantal munten, verschillende dodenmaskers en een gouden plaquette van de vier zonen van Horus ontdekt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: