Farao Akhenaton relief

Achnaton liet een weduwe in nood achter

Akhenatons død satte hele den lavine i gang, som førte til Zannanza affæren.

9 februari 2011 door Josephine Schnohr

Welke rol speelde Achnaton? Toen de Zannanza-affaire speelde, lag farao Achnaton allang in zijn graf. Maar door zijn dood bevond zijn koningin-weduwe Nefertiti zich in een lastige situatie, en de troon wankelde. Daarom nam ze een noodlottig besluit: ze stuurde een brief aan aartsvijand Suppiluliuma. Omstandigheden rond Achnatons dood en vondsten in zijn graf wijzen Nefertiti aan als de schuldige koningin.

Wie was Achnaton? Achnaton werd vroeg in de 14e eeuw v.Chr. geboren als zoon van de regerende farao Amenhotep III en zijn vrouw Teje. Hij besteeg de troon als Amenhotep IV en regeerde samen met zijn vader. Nadat hij later de troon had overgenomen, voerde hij een aantal radicale politieke en religieuze hervormingen door.

Als teken van zijn verering van de zonnegod Aton nam hij de naam Achnaton aan. Hij kreeg zes dochters met zijn vrouw Nefertiti en een zoon, Toetanchamon, met een andere vrouw. Bij zijn dood liet hij een rijk achter dat gekenmerkt werd door interne strijd.

Zannanza-affaire

In Wetenschap in Beeld nr. 3 staat het hele verhaal over de Zannanza-affaire.

Een Egyptische koningin, 'Dahamunzu', vraagt de koning van het Hettitische rijk, Supiluliuma, per brief om een zoon te sturen – ze zou met hem trouwen en de zoon op die manier tot farao maken. De briefschrijfster had geen man meer en was bang. Maar wie was ze?

Dit thema bevat een galerij van de personen in het verhaal en beschrijft hun rol in de affaire.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: