Pompeji

Droomvondsten verwezenlijkt

De familie Romanov, de Titanic en Pompeii – drie droomvondsten die zijn verwezenlijkt.

15 december 2010

NA-monsters onthulden identiteit

De Romanov-familie had 300 jaar over Rusland geregeerd toen tsaar Nicolaas II, de tsarina en hun vijf kinderen doodgeschoten werden tijdens de Russische revolutie. De bolsjewieken probeerden van de lichamen af te komen, bang dat het Witte Leger ze voor propaganda gebruiken zou.

Toch vonden amateurarcheologen in 1979 vijf lichamen. Lange tijd heerste er onzekerheid over de identiteit, maar in 2009 bleek uit nieuwe DNA-analyses dat het om de tsarenfamilie ging.

Zar family portrait

Titanic was niet te vinden

Veel deskundigen dachten niet dat de Titanic te lokaliseren zou zijn omdat het wrak ver van de laatst bekende positie weggedreven kon zijn.

Onder de twijfelaars was de Amerikaanse marine – zij wilde oceanograaf Robert Ballard alleen in zijn zoektocht steunen als hij eerst de wrakken van twee atoomonderzeeërs vond. Dat lukte, en vervolgens ontdekte Ballards team de Titanic na een gebied van 390 vierkante kilometer met sonarapparatuur te hebben uitgekamd.

Finding Titanic

Antieke stad was 1500 jaar begraven

Pompeii werd in 79 n.Chr. onder de as van een vulkaan bedolven en in de eeuwen daarna vergat men waar de stad lag. Een paar ruïnes doken op toen de bedding van de rivier de Sarno in de 16e eeuw werd leeggepompt. Maar pas toen men de stad in 1748 grondiger ging onderzoeken, werd duidelijk dat Pompeii was gevonden.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: