The Holy Grail

De heilige graal

Beker van Avondmaal ving Jezus’ bloed op

15 december 2010

Wat is het verhaal?

De heilige graal komt voor het eerst voor in middeleeuwse geschriften. Daar is de graal een beker die onder het kruis van Jezus stond – al kwam de graal in de Bijbel niet voor – en zijn bloed opving. Soms is de graal de beker waaruit Jezus wijn schonk tijdens het Laatste Avondmaal. Hij wordt dan ook de heilige graal genoemd – in het Oud-Frans san gral, dat later sang real werd (koninklijk bloed). Volgens De Da Vinci Code van Dan Brown is de graal geen voorwerp, maar de kinderschare van Jezus en Maria Magdalena.

Waar hebben we al gezocht?

De graal is met name op allerlei plekken in Engeland gezocht, zoals Glastonbury Tor en Roslin Castle. Maar ook op heel andere – en zeer uiteenlopende – plaatsen: in Istanbul, Genua, Valencia en de VS.

Kans op de vondst

Het is zeer de vraag of de heilige graal ooit bestaan heeft, vooral omdat de eerste beschrijving pas uit de 7e eeuw dateert. En heeft hij bestaan, dan is het niet waarschijnlijk dat hij er nog altijd is.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: