The library in Alexandria

De bibliotheek van Alexandrië

Geheugen van de wereld ging in vlammen op.

15 december 2010

Wat is het verhaal?

Volgens sommige bronnen had de bibliotheek in Alexandrië 700.000 werken. Dat is waarschijnlijk overdreven, maar zeker is dat de bibliotheek een grote rol voor het intellectuele leven in de oudheid speelde. Ze trok de grootste denkers aan, zoals Eratosthenes, die de omtrek van de aarde bepaalde, en de wiskundige Archimedes.

De bibliotheek brandde in 47 n.Chr. af, maar lag vermoedelijk niet geheel in puin. Ze lijkt nog eeuwen bestaan te hebben, waarbij ze inboette aan betekenis, tot ze in 389 opnieuw afbrandde en toen ook echt ophield te bestaan.

Waar hebben we al gezocht?

De avonturier Stephan Schwartz beweert dat hij resten heeft gevonden onder de haven van Alexandrië, maar bewijzen zijn er niet. Andere onderzoeken leverden ook geen resultaat op.

Kans op de vondst

Als er nog resten zijn van de bibliotheek, moeten we vast zoeken onder het huidige Alexandrië. Het valt echter te betwijfelen of er iets van belang te vinden is.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: