Ark of the Covenant

Ark des verbonds

Magische kist als mascotte.

15 december 2010

Wat is het verhaal?

De Ark des Verbonds was de kist waarin de stenen tafelen met de tien geboden lagen toen de Israëlieten op weg waren naar het beloofde land. Volgens het Oude Testament was de kist van verguld acaciahout, voorzien van twee wachters in de vorm van gevleugelde cherubijnen op het deksel. De ark zou over magische krachten beschikken – hij kon goed en kwaad, licht en mist voortbrengen.

Toen koning Salomo de eerste Joodse tempel bouwde, kwam de ark in het Heilige der Heiligen te staan, en alleen de opperpriester mocht er komen. Maar bij oorlog werd hij voor het leger uit gedragen, en ook bij religieuze processies werd hij uit de tempel gehaald.

Waar hebben we al gezocht?

Joodse arkjagers zochten met name onder de Tempelberg in Jeruzalem. Daartoe verleent de Moslimraad, die toezicht op het gebied houdt, sporadisch toestemming. Ook op andere plekken in de stad is gezocht.

Ethiopiërs beweren dat zij de ark in bezit hebben in de Maryam Seyon-kerk in Aksum. Volgens het nationale epos van Ethiopië, Kebra Nagast, nam Menelik, zoon van koning Salomo, met de koningin van Sheba de kist uit Jeruzalem mee toen hij koning werd.

Kans op de vondst

Waarschijnlijk is de ark tijdens een van de vele aanvallen op Jeruzalem vernield, en zijn er hooguit nog splinters van te vinden.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: