Aristoteles and text

Aristoteles’ geschriften

Geschriften lagen in een vochtige kelder

15 december 2010

Wat is het verhaal?

Naast filosoof en leraar was Aristoteles schrijver. Toen hij stierf, nam zijn opvolger Theophrastus de geschriften vermoedelijk over, maar toen hij ook stierf, zouden ze jaren in een vochtige kelder in Turkije hebben gelegen. Later belandden ze in Athene en in Rome, waar ze rond 70 n.Chr. zijn verkocht aan een boekenliefhebber van Rhodos, die de werken die we nu kennen uitgaf.

Veel teksten zijn inmiddels verdwenen of, wellicht vanwege de kosten, misschien nooit gekopieerd. Van Aristoteles’ niet bepaald geringe productie zal 20% bewaard zijn gebleven.

Waar hebben we al gezocht?

Archeologen groeven onder meer in oude afvalhopen ten zuiden van Caïro. Hier is Aristoteles’ werk Athenaion Politeia in 1879 gevonden, maar daarna is er nooit meer iets opgedoken.

Kans op de vondst

Het is niet onmogelijk dat er meer onbekende werken van Aristoteles opduiken. In het hele Midden-Oosten kunnen geschriften liggen in ruïnes van kloosters uit het vroege christendom.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: