Amelia Earhart

Amelia Earharts vliegtuig

Luchtpionier is spoorloos.

15 december 2010

Wat is het verhaal?

Amelia Earhart, die als eerste vrouw alleen over de Atlantische Oceaan vloog, was een icoon in haar tijd.

In 1937 zou ze rond de aarde vliegen in haar Lockheed Electra, ten dele samen met Fred Noonan. Op 2 juli bereikten ze Nieuw-Guinea en zou het kustwachtschip Itasca, dat hier zijn basis had, hen naar het eiland Howland in de Stille Oceaan begeleiden. Maar het ging mis en Earhart kon het schip niet horen; het schip hoorde haar wel.

Waar hebben we al gezocht?

Om 8.43 uur ontving de Itasca het laatste bericht. Earhart dacht dat ze Howland had bereikt. De Itasca stuurde rooksignalen uit maar zag het vliegtuig niet meer.

Al een uur na Earharts laatste bericht begon het zoeken, maar na drie dagen gaf de Amerikaanse marine het op. Later zijn er meer pogingen gedaan. Verschillende expedities menen dat Earhart niet bij Howland maar bij Nikumaroro was. Hier hebben ze voorwerpen gevonden die mogelijk van Earhart en haar vliegtuig afkomstig zijn.

Kans op de vondst

Er zijn goede kansen om sporen van Amelia Earhart te vinden. Ook is het mogelijk DNA te halen uit de aangetroffen voorwerpen, en het raadsel op die manier eindelijk op te lossen.

Volg de serie

Vanaf 12 januari brengen we tien dagen lang vondsten die op het verlanglijstje van de archeologen staan. Kom elke dag even kijken en lees over de voorwerpen en plekken die blijven opduiken in het collectieve geheugen. Misschien zijn ze verdwenen, misschien hebben ze nooit bestaan. Maar de droom om ze te vinden, leeft:

De heilige graal Ark des Verbonds Het Witte Schip Aristoteles' geschriften De bibliotheek van Alexandrië Het graf van Djengis Khan El Dorado Metropolis Amelia Earharts vliegtuig Nazigoud

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: