Amelia Earhart airplane

Het raadsel van Amelia Earhart moet opgelost worden

De beroemde pionier Amelia Earhart verdween in 1937 toen ze rond de aarde vloog, en werd nooit gevonden. Nu gaan onderzeeërs op zoek naar het vliegtuigwrak van de pilote.

21 mei 2014

Lees het artikel over de verdwijning van Amelia Earhart

Lees meer over de expeditie die op zoek gaat naar Amelia Earharts vliegtuig in Wetenschap in Beeld 7/2014. Als geregistreerd gebruiker van deze site kun je het artikel met de knop hieronder downloaden.

Amelia Earhart verdween spoorloos

Twee vliegtuigmotoren brommen. Achter een wolk vandaan komt de kenmerkende langwerpige romp van een vliegtuig tevoorschijn, dat blinkt als zilver in de ochtendzon.

Op het Pacifische eiland Howland Island staan fotografen al klaar om foto’s te maken van de wereldberoemde pilote Amelia Earhart, die op 2 juli 1937 voor het eerst om de wereld is gevlogen ter hoogte van de evenaar. Maar het vliegtuig duikt niet op.

Maakte Amelia Earhart een noodlanding op een eiland?

De organisatie TIGHAR start in 2014 een expeditie op om het wrak van Amelia Earharts vliegtuig op de zeebodem te zoeken. Er moet een einde komen aan de vergezochte verhalen die al tientallen jaren de ronde doen over haar verdwijning.

De leden van TIGHAR zijn ervan overtuigd dat de pilote een noodlanding maakte op het Pacifische eiland Nikumaroro, waarna de vloed het toestel in zee spoelde. Onder de bewijzen bevindt zich een sonarfoto waarop een vreemd voorwerp is te zien op 187 meter diepte, dat op een vliegtuigvleugel lijkt.

Amelia Earhart: drie theorieën over haar dood

De vele theorieën die sinds Amelia Earharts verdwijning de ronde over haar doen, bewijzen wel wat voor legendarische status ze heeft. Sommige mensen beweren dat ze is ontvoerd door ruimtewezens, andere zeggen dat ze in een tijdgat is gezogen. Deze drie opties zijn echter waarschijnlijker.

Optie 1: Neergestort Nadat de brandstof op was, stortte Amelia Earharts vliegtuig in zee en zonk. Pilote en navigator stierven ter plekke.

Optie 2: Opgepakt als spion Amelia Earhart was als spion op een geheime missie voor de regering-Roosevelt. Op een van de Pacifische eilanden – die bij Japan hoorden – werd ze gevangengenomen.

Optie 3: Liefdesvlucht Amelia Earhart had haar verdwijning zelf op touw gezet om zich te kunnen terugtrekken en een anoniem leven te kunnen leiden met haar minnaar, navigator Fred Noonan.

Lees meer over de verdwijning van Amelia Earhart

Lees meer over de expeditie die op zoek gaat naar Amelia Earharts vliegtuig in Wetenschap in Beeld 7/2014. Als geregistreerd gebruiker van deze site kun je het artikel met de knop hieronder downloaden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: