Chinese Army 1

Chinese heerser rustte in reuzengraf

Graf van legendarische Chinese tiran bij toeval ontdekt

21 juli 2010

‘Een sluwe bandiet in vredestijd, een heldhaftige leider in zwaar weer.’ Zo werd Cao Cao beschreven – een van de groten uit de Chinese geschiedenis.

Hier hebben Chinese archeologen zo’n 1800 jaar na zijn dood het stoffelijk overschot ontdekt van de legendarische heerser die in 220 n.Chr. een einde maakte aan de glorieuze Han-dynastie en de Wei-dynastie stichtte, het sterkste en belangrijkste van de drie rijken waaruit China van 220-265 n.Chr. bestond.

Bij de miljoenenstad Anyang, gelegen in de provincie Henan, is het complex gevonden waar Cao Cao, die in 220 overleed, begraven ligt met twee vrouwen van circa 50 en 20 tot 25 jaar, waarschijnlijk zijn echtgenote en een dienstbode.

Het grafcomplex werd bij toeval in december 2008 ontdekt, toen plaatselijke arbeiders op zoek waren naar klei voor de vervaardiging van bakstenen. Het nieuws over de opzienbarende vondsten werd nooit aan de autoriteiten gemeld, en pas toen de lokale politie grafrovers op heterdaad betrapte, werden archeologen op de hoogte gesteld van het bestaan van het graf.

Chinese Army 2

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: