Bronze Age boat

Bronstijddorp is een archeologische schat

Engelse archeologen hebben een schat aan dagelijkse gebruiksvoorwerpen uit de bronstijd gevonden.

21 mei 2012

Archeologen van de University of Cambridge zijn bezig een groot, goed bewaard gebleven bronstijddorp uit circa 1000 v.Chr. uit te graven. Het lag ooit aan de drooggevallen rivier de Nene bij Peterborough ten noorden van Londen.

De nederzetting was onder vier meter vochtig hoogveen bedolven, waardoor organische voorwerpen, zoals visnetten, houten lepels en kleding, nog gaaf zijn. De archeologen halen het ene na het andere voorwerp voor dagelijks gebruik uit de grond, waaruit we opmaken dat het dorp in allerijl moet zijn verlaten – wellicht na een felle brand in circa 800 v.Chr.

In de rivierbedding lagen zes eikenhouten boten van circa vier tot 8,3 meter lengte. Ze zijn van uitgeholde eikenstammen gemaakt; de uiteinden zijn met houten verbindingsstukken afgedicht. Een van de boten, van circa 1300 v.Chr., is het oudste bronstijdschip van Engeland.

Ook lagen er wat bronzen zwaarden en speren in de Nene, en verder zijn op het land gebruiksvoorwerpen en sieraden gevonden: kleding, gekleurde kralen, houten lepels, touw en houten grepen van wapens.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: