Rodin before and after

Beeld krijgt nieuwe onderdelen

De beroemde bronzen Denker is hersteld na ernstige vernielingen.

22 augustus 2011

Een opzienbarende inbraak in Museum Singer Laren in januari 2007 werd gevolgd door de diefstal van zeven beelden, waaronder het wereldberoemde bronzen beeld De Denker, waarvan het origineel in 1880 werd gemaakt door de Franse beeldhouwer Auguste Rodin.

Na twee dagen werden de gestolen goederen gevonden. De dieven hadden getracht de beelden in stukken te zagen om het metaal te smelten en als schroot te verkopen. Zes werken waren niet te redden – maar het museum besloot De Denker, met een marktwaarde van 2 tot 7 miljoen euro, te herstellen. De figuur is een van de 20 originele afgietsels van De Denker.

De schedel van het grote beeld lag eraf, en het gezicht en het lichaam zelf waren zwaar beschadigd. In het Rijksmuseum in Amsterdam begon een restauratieteam in 2009 aan de herstelwerkzaamheden, die bijna twee jaar zouden duren.

restauration of Rodin

Eerst werden het vernielde beeld en de originele gietvorm gescand in 3D, waarna de technici – door de twee scans te vergelijken – precies de vorm van de kapotte en ontbrekende delen konden berekenen. De informatie werd in een computerprogramma gezet van het Belgische bedrijf i.materialise.

Hier werd van de ontbrekende delen een 3D-print gemaakt in een harsachtig materiaal. Op grond van deze modellen werden er nieuwe gietvormen gemaakt, waarmee de technici vervolgens de onderdelen in brons reconstrueerden. Het resultaat is perfect: de onderdelen pasten precies in het beeld, dat nu weer in het museum staat.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: