British gold

Amateur vindt reuzenschat

Het 1300 jaar oude goud is grootste vondst in Groot-Brittannië.

27 januari 2010

Vijf kilo goud en 1,3 kilo zilver, zoveel edelmetaal zit er in de schat die onlangs in het graafschap Staffordshire in Engeland is aangetroffen. Het is de allergrootste schat die ooit in Engeland gevonden is.

Hij omvat onder meer bewerkt goud met inscripties en edelstenen, en de schat stamt waarschijnlijk uit de 7e of 8e eeuw. Het grootste deel van de meer dan 1500 voorwerpen is afkomstig van wapens en van ander krijgstuig.

Rijk versierde wapens

Amateurarcheoloog Terry Herbert vond de schat toen hij het veld van een vriend met een metaaldetector afstruinde. Archeologen van Birmingham Museum and Art Gallery namen het daarna over.

De vondst is imposant, en niet alleen door zijn omvang. Veel voorwerpen zijn zo rijk versierd dat de archeologen ervan uitgaan dat ze toebehoorden aan een van de hoogste machthebbers in het Angelsaksische koninkrijk Mercia. Dat geldt ook voor de 84 degenknoppen en 71 gevesten, van goud en ingelegd met de halfedelsteen granaat. Wapens van deze klasse waren alleen voor de machtigsten en de allerrijksten in deze oude krijgerssamenleving.

Op een goudstuk staat een inscriptie uit de Bijbel in het Latijn. In de vertaling: ’Sta op, God, moge Uw vijanden verdreven worden en zij die U haten uit uw gezichtsveld verjaagd worden.’

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: