Spionfly

In een uur van Londen naar New York

In 2030 vliegt een spionagevliegtuig in een uur van Londen naar New York. Het zal een snelheid van zes keer die van het geluid bereiken.

Spionagevliegtuig vliegt in een uur van Londen naar New York

In slechts 60 minuten legt het onbemande supersonische vliegtuig SR-72 het ruim 5500 kilometer lange traject van Londen naar New York af.

Dat meldt Skunk Works, de ontwikkelingsafdeling van het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin, dat snelle gevechts- en spionagevliegtuigen maakt.

Het 32 meter lange toestel moet zes keer de geluidssnelheid halen – mach 6, of zo’n 7350 km/h – en zal volgens plan in 2030 klaar zijn voor vertrek.

Toestel heeft nieuw type motor

Om zo snel te kunnen vliegen moet het vliegtuig voorzien worden van een nieuw type motor, een combinatie van een gewone jetmotor en een zogeheten scramjet: een motor zonder beweeglijke onderdelen.

Die werkt alleen als het toestel sneller gaat dan het geluid, en hij is stukken efficiënter dan een raketmotor, want voor de verbranding haalt hij zuurstof uit de lucht. De SR-72 zal volgens Lockheed Martin zo snel zijn dat hij niet op radar te zien is.

REISTIJD VAN LONDEN NAAR NEW YORK

SR-72: 1 uur BLACKBIRD SR-71: 1 uur, 54 min. en 56 sec. CONCORDE: 3 uur en 30 minuten BOEING 747 JUMBOJET: circa 7 uur

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: