Plane upside down

Hoe vliegt een vliegtuig op zijn kop?

Tijdens vliegshows zie je een vliegtuig vaak ondersteboven vliegen. Kan het toestel ook een tijd op zijn kop in de lucht blijven?

13 juli 2011

Bijna alle vliegtuigen kunnen 360 graden over de kop. Maar niet alle vliegtuigen kunnen langere tijd op hun kop vliegen. Daarvoor zijn een zeer goede motor, een handige piloot en een speciaal vleugelprofiel nodig. Is de vleugel bijvoorbeeld vlak aan de onderkant en bol van boven, dan zal het vliegtuig niet op zijn kop kunnen vliegen.

Een vliegtuig dat normaal vliegt, blijft in de lucht omdat de lucht zijn vleugels met een grote snelheid raakt, en onder een bepaalde hoek, de angle of attack. Bij die invalshoek ontstaat de noodzakelijke opwaartse kracht, en als een vliegtuig op zijn kop moet vliegen, moet de piloot er daarom voor zorgen dat de lucht de vleugels ook in die positie onder de juiste hoek treft. Daarbij moet het vliegtuig een snelheid hebben waarbij het niet afglijdt.

Dat is een hele klus, maar het is niet onmogelijk. Het toestel moet overigens zo gebouwd zijn, dat de toevoer van brandstof en olie niet stopt. Verder kan de piloot zijn gevoel voor richting kwijtraken als hij onderstebovenvliegt, en daarmee de controle over het toestel. Maar er zijn piloten die de kist zelfs onder een lage brug door weten te sturen – op zijn kop.

Lucht moet de vleugel in een bepaalde hoek raken

Of een vliegtuig nu gewoon vliegt of op de kop, de invalshoek – de hoek waarmee de lucht de vleugels raakt – is beslissend. In het Engels heet die de angle of attack.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: