Aerion AS2

Supersonisch vliegtuig steekt in vier uur de oceaan over

Binnenkort kunnen superrijke mensen intercontinentaal reizen met supersonische snelheden. Met een nieuw supersonisch vliegtuig, de Aerion AS2, ben je drie uur eerder van Europa in Amerika.

3 november 2015 door Jesper Bindslev & Mikkel Meister

De Concorde staat sinds 2003 aan de grond, en dus hebben de rijkste mensen ter wereld zich erbij neer moeten leggen dat ze voortaan met dezelfde snelheid moesten reizen als de rest van ons. Maar daar komt verandering in als de nieuwe, supersonische Aerion AS2 in 2019 de lucht in gaat.

Dit supersonische zakenvliegtuig heeft ruimte voor 12 passagiers. Met een prijs van 120 miljoen dollar is de supersnelle Aerion AS2 bedoeld voor een erg beperkte doelgroep. De reistijd van Parijs naar New York is iets meer dan vier uur.

De Aerion AS2 is veel zuiniger dan de Concorde

De Aerion AS2 heeft een topsnelheid van mach 1,6, wat overeenkomt met 1.960 km/h. Dit betekent dat het nieuwe supersonische vliegtuig wat langzamer is dan de Concorde met een maximumsnelheid van 2.200 km/h. Maar het verbruikt wel veel minder brandstof.

Het geheim achter deze indrukwekkende efficiëntie is het bijzondere ontwerp van de vleugels. De Concorde had zogenoemde deltavleugels, die het vliegtuig een driehoekige vorm gaven. Maar bij dit nieuwe vliegtuig staan de vleugels loodrecht op de romp, waardoor de turbulentie rond de vleugels enorm afneemt.

De geluidsbarrière klinkt als een vaag gerommel

Het bedrijf dat de Aerion AS2 heeft ontwikkeld, denkt ook een oplossing te hebben gevonden voor het lawaai dat ontstaat als het vliegtuig door de geluidsbarrière gaat. Bij de juiste atmosferische omstandigheden is het namelijk mogelijk om de geluidsbarrière zo te doorbreken dat het voor mensen op aarde klinkt als het gerommel van onweer in de verte. Dit komt doordat de schokgolf die ontstaat als het vliegtuig de geluidsbarrière doorbreekt, gereflecteerd wordt door een laag warme en dichte lucht in de atmosfeer.

Het vliegtuig wordt ontwikkeld door Aerion Corporation in samenwerking met de grote Europese vliegtuigbouwer Airbus en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

In het onderstaande artikel kun je meer lezen over de Aerion AS2:

Aerion AS2 verkort de reistijd

Parijs-New York Gewoon vliegtuig.....7 uur 1 min. Aerion AS2..............4 uur 14 min.

New York-Los Angeles Gewoon vliegtuig.....4 uur 45 min. Aerion AS2..............3 uur 52 min.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: