HIghway

Veiliger verkeer met superweg

Speciale wegen zonder kruispunten zijn veiliger voor het verkeer. Dat blijkt uit tests in de VS.

13 juli 2011

Onderzoekers van de North Carolina State University in de VS hebben een slimme oplossing gevonden om in de toekomst het verkeer op belangrijke verkeersaders te kunnen regelen. Met een groot onderzoek toonden zij aan dat zogeheten superstreets zonder kruisingen kunnen zorgen voor een snellere doorstroming en een grotere verkeerscapaciteit. Bovendien neemt het aantal verkeersongelukken af.

Het bijzondere aan zo’n superweg is dat al het verkeer dat vanaf een zijweg over wil steken of linksaf wil slaan, eerst rechtsaf de hoofdweg opgaat, en dan een U-bocht maakt om de hoofdweg in tegengestelde richting te vervolgen.

Van superwegen zijn er meerdere varianten, met en zonder verkeerslichten. Als er geen verkeerslichten zijn, moet de automobilist zelf uitkijken en de markeringen volgen, net als op een gewone weg.

Het concept is in de VS al een jaar of 20 bekend, maar er waren nog maar weinig testtrajecten gebouwd, onder andere omdat de superwegen in de breedte wat meer ruimte innemen dan gewone wegen. Ook meenden critici dat overstekend verkeer op superwegen onnodig veel hinder geeft in vergelijking tot normale kruisingen.

Maar na de experimenten van het onderzoeksteam op de bestaande testtrajecten in onder meer North Carolina is de conclusie opzienbarend: door superwegen wordt de rijtijd met circa 20% verkort, vergeleken met een gewone weg. Ook blijkt dat het aantal botsingen van auto’s afneemt met ongeveer 46%. Bovendien zijn er maar liefst 63% minder verkeersongelukken waarbij gewonden vallen.

Speciale weg heeft geen kruisingen

Wie de superstreet wil oversteken of linksaf wil slaan, moet eerst een stukje omrijden. Dankzij dit systeem wordt het aantal ongelukken gehalveerd.

Auto’s die de superweg willen oversteken, slaan eerst rechtsaf. Ze rijden om via een U-bocht over de middenberm en draaien daarna van de superweg af in de gewenste richting.

Auto’s die linksaf de superweg op willen, slaan eerst rechtsaf en komen via een U-bocht aan de juiste kant van de weg terecht. Het gevaarlijke afslaan naar links wordt zo vermeden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: