Hyperloop in the loop

Het leek een waanzinnig plan, maar de Hyperloop komt er

In 2016 krijgt Elon Musk in Californië zijn testbaan voor de Hyperloop. Deze supertrein rijdt op luchtkussens, magnetisme en lage druk, en moet in de toekomst passagiers met 1220 km/h door het westen van de VS vervoeren.

2 maart 2015 door Julie Hjerl Hansen

Californië krijgt prototype van Elon Musks Hyperloop

Elon Musk, de man achter Tesla en SpaceX, maakte in 2013 plannen bekend voor een hogesnelheidstrein, die met 1220 km/h passagiers van San Francisco naar Los Angeles moet brengen – in slechts 35 minuten.

Het project bestond toen nog uit wat losse gedachten en berekeningen, maar nu heeft het bedrijf Hyperloop Transportation Technologies aangekondigd al in 2016 te willen beginnen met de bouw van een acht kilometer lange mini-Hyperloop-baan in Californië. Daar kan de nieuwe technologie in de praktijk worden getest.

Het baanbrekende vervoerssysteem van Elon Musk moet die extreem hoge snelheden bereiken door een passagierscabine weg te schieten door een buis met lage druk. Die cabine zweeft op luchtkussens en wordt aangedreven door magnetisme.

Elon Musk zette Hyperloop op de rails

Nadat Elon Musk in 2013 het idee van de Hyperloop de wereld in had gestuurd, richtte hij zich weer op zijn werk met elektrische auto's en raketten bij Tesla en SpaceX.

Maar anderen pikten het project op en richtten in 2013 Hyperloop Transportation Technologies op. Bij het bedrijf werken vandaag de dag zo'n 170 ingenieurs en ontwerpers, die nu dus de mouwen opstropen om de acht kilometer lange testbaan in Californië te gaan bouwen.

Daarnaast is er een ander bedrijf, Hyperloop Technologies, dat werd opgericht met een startkapitaal van een slordige 7,5 miljoen euro. Later in het jaar komt daar naar verwachting nog eens 70 miljoen euro aan financiering bij.

Hyperloop moet werken met goedkope, groene techniek

Duik in de technische details van Elon Musks hogesnelheidstrein en lees hoe het kan dat de technologie zo goedkoop en zuinig is in ons artikel over de Hyperloop:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: