HMAS Sydney

Wrak ontkracht gerucht over liquidaties

Het gerucht gaat dat de Duitsers iedereen op de Sydney doodden. Maar nu weten archeologen dat die zonk door een torpedo.

Het verhaal luidde

Laat in de middag van 19 november 1941 kwam de kruiser HMAS Sydney een verdacht schip bij de westkust van Australië tegen.

De Sydney liep op het schip in en vroeg met vlaggeseinen naar de identiteit ervan. Toen werd er een vlag gehesen met de letters PKQI: het sein van het Nederlandse koopvaardijschip Straat Malakka.

HMAS Sydney & Kormoran

Dit was echter geen onschuldig vrachtschip, maar de Duitse Kormoran. Het schip begon schijnbewegingen te maken, maar de Sydney liet zich niet voor de gek houden. Voor de Kormoran zat er nu maar één ding op: kleur bekennen met de Duitse vlag. En de kanonnen werden ontbloot.

Finding Sydney Foundation

Vijf dagen later vond een opsporingsteam een reddingsvlot en -boei van de Sydney. Van het schip zelf en zijn 645 bemanningsleden ontbrak daarentegen elk spoor. Overlevenden van de Kormoran vertelden allemaal hetzelfde verhaal: de Sydney was snel gezonken en alle opvarenden waren omgekomen.

De Australiërs konden echter niet begrijpen hoe het Duitse schip – een omgebouwd koopvaardijschip – de Sydney, de trots van de Australische marine, zo snel tot zinken had gebracht. Het gerucht ging al snel dat er wél overlevenden waren, en dat die door de Duitsers waren geliquideerd.

Archeologen zeggen nu

Nu behoren alle speculaties tot het verleden. In 2008 vond de onafhankelijke organisatie Finding Sydney Foundation zowel de HMAS Sydney als de Kormoran, die kort na de aanval zonk. De twee schepen lagen zo’n 22 kilometer van elkaar vandaan op 2,5 kilometer diepte.

the wreck of HMAS Sydney

De vondst bevestigde wat overlevenden van de Kormoran hadden verteld: de Sydney werd bij de voorste kanontoren getroffen door een torpedo en aan de flanken door granaten. Daardoor zonk het schip heel snel, wat verklaart waarom er geen overlevenden waren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: