Catamaran

Catamaran gaat op zonne-energie de wereld rond

PlanetSolar, de grootste boot op zonne-energie, beleeft in 2011 zijn spectaculaire maidentrip

20 september 2010

Het gebruik van alternatieve energiebronnen wordt in 2011 op speciale wijze gepromoot. Dan maakt de catamaran PlanetSolar een wereldreis op pure zonne-energie, met vertrek en aankomst in de Middellandse Zee. De boot is 31 meter lang, 15 meter breed en 7,4 meter hoog.

De topsnelheid bedraagt 8 knopen, ongeveer 15 km/h, en de voortstuwing vindt plaats door een aantal lithiumaccu’s die worden opgeladen door de zonne-energie van alle panelen op het dek van de PlanetSolar.

Bouwproces was tijdrovend

Het schip ligt al sinds 2004 op de tekentafel van de Zwitser Raphaël Domjan, en het heeft de scheepsbouwers van Knierim Yacht Club in het Duitse Kiel maar liefst 13 maanden gekost de PlanetSolar te bouwen. Het bouwproces verliep zeer moeizaam, omdat er goed nagedacht moest worden over de plaats van de zonnepanelen, die bestand moesten zijn tegen een stootje en het wisselvallige weer.

En de aandrijving, de aerodynamica en de opslag van de opgevangen zonne-energie hebben zeeën van tijd en bakken met geld gekost.

Als Raphaël Domjan aan zijn vaartocht om de wereld begint, zal de avonturier en politicus Gérard d’Aboville, die onder meer als eerste al roeiend de Atlantische Oceaan overstak, hem vergezellen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: