santa's sleigh

Hoe snel vliegt de slee van de kerstman?

De kerstman moet er flink wat vaart achter zetten wil hij alle lieve kinderen van de wereld in één nacht bezoeken.

24 november 2010 door Lars Thomas

De arrenslee van de kerstman moet een van de meest geavanceerde luchtvaartuigen zijn die ooit is geconstrueerd. Anders kan hij zijn jaarlijkse werkzaamheden nooit naar behoren uitvoeren. Een normale arrenslee die door normale rendieren wordt getrokken, haalt slechts een bescheiden 30 tot 40 kilometer per uur, al naargelang de toestand van de wegen en de weersomstandigheden.

In de loop der tijd hebben veel mensen geprobeerd om de snelheid van de kerstman te berekenen, met verschillende resultaten. Een van de bekendste berekeningen luidt als volgt:

Er zijn ongeveer 378 miljoen christelijke kinderen in de wereld. Stel dat een gezin gemiddeld 3,5 kind telt en er in elk gezin minstens één lief kind woont, moet de kerstman in de kerstnacht 108 miljoen gezinnen bezoeken.

De kerstman wordt iets geholpen door de rotatie van de aarde, waardoor hij in één etmaal 31 uur ter beschikking heeft in plaats van de gebruikelijke 24 uur. Toch moet hij zo'n 1000 huizen per seconde bezoeken. En als we voor de gelegenheid aannemen dat deze huizen gelijk verdeeld zijn over de aarde, moet hij 120,8 miljoen kilometer afleggen – zonder pauzes, welteverstaan.

Om dat te halen moet hij ongeveer 1040 kilometer per seconde vliegen, en dat is ongeveer 3000 keer de snelheid van het geluid. Voor elk bezoek heeft hij 1/1000 seconde om te landen, door de schoorsteen te klauteren en pakjes af te leveren. Tja, dan is het ook niet zo raar dat we hem nooit te zien krijgen.

Bronnen: www.noradsanta.org Larry Silverberg: Santa’s Sleigh. www.sciencedaily.com

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: