Dækeksplosion viral

Tragisch ongeluk door klapband

Een klapband had dramatische gevolgen voor een Amerikaans gezin: de auto raakte van de weg en sloeg over de kop. De vader kwam om en zijn dochter werd tijdens de reddingsactie afgeleid en getroost door de politie. Maar hoe kon dit ongeluk gebeuren?

23 juni 2015 door Karine Kirkebæk

De foto van een agent in uniform met een klein meisje op zijn arm en een verongelukte auto op de achtergrond gaat de hele wereld over.

Het gezin van het meisje kreeg een auto-ongeluk in het Amerikaanse Colorado als gevolg van een klapband. Politieagent Nick Struck was als een van de eersten ter plaatse. Zijn collega's duwden hem het meisje in de armen, terwijl ze zelf probeerden de overige gezinsleden – vader, moeder en de andere dochter – te bevrijden.

Nick Struck leidde het tweejarige meisje zo veel mogelijk af door voor haar te zingen en een andere kant op te wijzen, zodat ze niet zou merken hoe ernstig de situatie was. Haar vader kwam om bij het tragische ongeluk.

Warmte en lading kunnen klapband veroorzaken

De vraag blijft: hoe kon dit ongeluk gebeuren?

Bandenfabrikanten houden de statistieken over klapbanden nauwlettend in de gaten. En de cijfers leggen een patroon bloot: de meeste klapbanden komen voor in de zomer, als de temperatuur hoog is, mensen grote afstanden afleggen en de auto's zwaarder zijn door vakantiekoffers.

Door de combinatie van deze drie factoren kan een beschadigde of versleten band sneller springen. Ook een spijker op de weg of een verkeerde bandenspanning kan leiden tot een klapband.

In moderne auto's zit tegenwoordig standaard een systeem om de luchtdruk in de banden te meten, het Tire Pressure Monitoring System (TPMS). Maar dit systeem geeft pas een melding als de bandenspanning heel laag is.

Automobilisten zijn – met autogordel – goed beschermd

De veiligheid in auto's is tegenwoordig groter dan ooit, maar zoals het ongeluk in Colorado laat zien, moet je altijd een veiligheidsriem gebruiken: geen van de gezinsleden had een gordel om, wat de vader het leven kostte.

Lees hier meer over veiligheidsmaatregelen in auto's:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: