Lykan Hypersport

Arabische superauto moet snelheidsduivels stoppen

Misdadigers willen nog wel eens ontsnappen in snelle auto's. Maar in Abu Dhabi is dat binnenkort verleden tijd.

31 juli 2015 door Babak Arvanaghi

De Lykan Hypersport is de eerste superauto uit het Midden-Oosten. Met zijn motor van 3,7 liter, 720 pk en een topsnelheid van 385 km/h is het een van de snelste straatauto's die er bestaan. En nu gaat de politie van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten achter criminele verkeersdeelnemers aan met een variant van deze auto.

Auto heeft gezichtsherkenning

Alsof al die krachten onder de motorkap nog niet genoeg zijn, is de auto voorzien van geavanceerde camera's die nummerborden kunnen lezen en gezichten van bestuurders en passagiers van andere auto's kunnen herkennen.

Superauto scant alle auto's

Dit technische hoogstandje is ontwikkeld door het bedrijf Ekin. Volgens een woordvoerder kunnen de camera's zelfs nummerplaten en gezichten fotograferen als de politieauto met zijn topsnelheid rijdt. Het systeem scant alle auto's binnen het bereik van de camera's in een hoek van 180 graden aan de voorzijde.

Alle gegevens worden op een harddisk opgeslagen en naar een controlecentrum gestuurd, waar ze geanalyseerd worden. Met behulp van gps is te zien waar de data verzameld zijn.

Diamanten in de koplampen

De politie van Abu Dhabi heeft diep in de buidel moeten tasten. Met een prijs van 3,4 miljoen dollar is de Lykan Hypersport de op twee na duurste auto die ooit is gemaakt. Dat komt echter vooral door de overdadige luxe, zoals de 420 diamanten in de koplampen.

De superauto is ook te koop voor gewone burgers.

Ondanks deze nieuwe aanschaf loopt Abu Dhabi op het gebied van politiewagens nog steeds achter bij het naburige emiraat Dubai, waar de politie de beschikking heeft over een Bugatti Veyron, een Lamborghini Aventador en een Ferrari FF.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: