Afvalwater topfoto

Zo vies is de toekomstige milieutechniek

Je kunt maar beter aan het idee wennen. In de toekomst eet je meelwormen met een glaasje van je eigen rioolwater erbij en wek je stroom op met je plas.

21 september 2016 door Kristian Filrup & Jesper Bindslev

1. Meelwormen kweken op het aanrecht

Na een paar weken zijn je zelfgekweekte meelwormen klaar om op te eten. Foto: LIVIN FARMS

Om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden zonder het klimaat verder in gevaar te brengen, moeten er insecten op tafel komen in plaats van rundvlees. Het bedrijf Livin Farms ontwikkelde een toestel waarmee iedereen zijn eigen meelwormen kan produceren.

Het lijkt op een ladekastje dat je op het aanrecht kunt zetten. De insecten gaan tijdens het doorlopen van hun levensfasen van de ene la naar de andere. Je hoeft ze alleen maar keukenafval en havermout te voeren.

Volgens de producent smaken de wormen neutraal en iets nootachtig, en er is maar een tiende van de voor rundvlees benodigde oppervlakte vereist.

2. Drink een glas van je eigen rioolwater

Bill Gates drinkt water dat een paar uur eerder nog afvalwater was. Foto: GATESNOTES

Een paar uur nadat je de wc hebt doorgespoeld, komt het gezuiverde afvalwater uit de kraan. Met moderne waterzuivering wordt rioolwater in een mum van tijd drinkbaar.

Deze methode wordt nu serieus overwogen in Californië, waar na vijf jaar droogte op veel plaatsen een groot tekort aan drinkwater is. Gezuiverd rioolwater kan een vijfde van de bevolking van drinkwater voorzien.

Met de steun van Bill Gates heeft een bedrijf op basis van deze methode de Omniprocessor ontwikkeld: een installatie die afvalwater zuivert en tegelijkertijd stroom opwekt.

3. Wek stroom op met je eigen urine

Deze sokken bevatten brandstofcellen met bacteriën. Foto: IOP PUBLISHING

Normaal is het niet aan te bevelen om in je broek te plassen, maar met de technologie van het Britse Bristol BioEnergy Centre kun je er energie mee opwekken.

De onderzoekers maakten speciale sokken die zogeheten microbiële brandstofcellen bevatten. De bacteriën daarin produceren stroom door de organische stoffen in urine af te breken.

De stroom is nu nog heel zwak, maar de wetenschappers hopen dat iemand die bijvoorbeeld gestrand is in de wildernis, zijn eigen urine kan gebruiken om een radiozender aan te drijven.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: