water extracter

Geniale techniek wint water uit warme lucht

Zelfs in kurkdroge gebieden kun je water aan de lucht onttrekken om het voor de landbouw te gebruiken.

9 juli 2012

Zelfs in woestijnen zit nog water in de lucht, en met een nieuwe uitvinding kan dat gewonnen en over gewassen gesproeid worden. De waterwinner is ontwikkeld door Edward Linacre van de Australische Swinburne University of Technology, en hij heeft een prijs gewonnen voor zijn vinding.

De waterwinner zuigt warme lucht aan en stuurt die een paar meter onder de grond, waar de temperatuur een paar graden lager is dan aan het aardoppervlak. Door de afkoeling condenseert het water uit de lucht, en als dat wordt opgevangen, kan het dienen voor de landbouw.

Het systeem wordt aangedreven door een kleine windturbine en een zonnecel. Als hij eenmaal is ingegraven, heeft de waterwinner bijna geen onderhoud nodig, dus het is een heel praktisch instrument.

De uitvinding was pure noodzaak. Er zijn in Australië steeds meer langdurige perioden van droogte door de opwarming van de aarde. Ecosystemen zijn vernield, dieren en planten kunnen zich minder goed verspreiden, akkers drogen uit en veel boeren gaan failliet. Het is dan ook geen overbodige luxe om de lucht tot op de laatste druppel uit te wringen.

Temperatuurverschil levert planten condenswater op

De waterwinner haalt water uit warme lucht door de lucht ondergronds te koelen.

1. De waterwinner zuigt warme lucht aan door een windturbine. Als het niet waait, wordt de luchtinlaat aangedreven door een accu; een zonnecel laadt deze op.

2. De warme lucht gaat door een koperen buis de aarde in. Op twee meter diep is het vijf graden kouder dan aan het aardoppervlak, en daardoor wordt de buis vanzelf koud.

3. De warme lucht gaat door een koperen buis de aarde in. Op twee meter diep is het vijf graden kouder dan aan het aardoppervlak, en daardoor wordt de buis vanzelf koud.

4. Het water druppelt in een tank, en een pomp op zonne-energie pompt het water hiervandaan door een ingegraven waterslang. Het water piept door kleine gaatjes naar de wortels van gewassen.

Bekijk ook ...

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: