Flammekaster

Amerikanen kunnen vlammenwerpers kopen

Een veredeld waterpistool, maar dan met diesel en benzine. Amerikaanse consumenten kunnen nu een vlammenwerper kopen – om onkruid mee te verdelgen of gewoon lekker mee te spelen.

4 september 2015 door Babak Arvanaghi

De burgemeester van het Amerikaanse stadje Warren in Michigan heeft de strijd aangebonden met vlammenwerpers. Hij wil ze verbieden in zijn gemeente.

Jim Fouts, zoals de burgervader heet, is boos op een internetwinkel die zelfgemaakte vlammenwerpers verkoopt. Volgens hem gaat het om niets minder dan massavernietigingswapens.

De ontwerper en maker van de vlammenwerper, Chris Byar, denkt er echter iets genuanceerder over.

'Waarom zou je een vlammenwerper bouwen en verkopen? Omdat het supergaaf is,' schrijft hij in een mail aan de BBC.

In dit fragment zie je de handvlammenwerper in actie:

Vlammenwerper tegen onkruid

Throwflame is een ander bedrijf dat vlammenwerpers aan particulieren verkoopt. Deze versie is een stuk groter, en wordt aan de man gebracht als een tuingereedschap. Volgens de eigenaar is de vlammenwerper ideaal om onkruid te bestrijden en afgevallen takken op te ruimen.

De vlammenwerper spuwt vuur tot 8 meter ver. Foto: Ion Productions.

De zelfgemaakte vlammenwerper is in feite een uit de kluiten gewassen waterpistool. Het water is alleen vervangen door een brandbare vloeistof. Een pomp zet de brandstof onder druk en zorgt ervoor dat die met een grote kracht uit de loop van de vlammenwerper spuit. Bij een waterpistool wordt die pomp doorgaans met de hand bediend, terwijl hij bij de vlammenwerper op een batterij werkt.

In de loop van de vlammenwerper zit een ontsteker die de vloeistof doet ontbranden voor hij weggespoten wordt. In de handversie is dit een gasaansteker. Het resultaat is een steekvlam die alles op zijn pad verschroeit.

Onkruid wieden is een eitje met een vlammenwerper. Foto: Ion Productions.

Diesel en benzine vormen het perfecte mengsel voor in de vlammenwerper

De makers van de vlammenwerpers bevelen aan om een mengsel van diesel en benzine als brandstof te gebruiken. Zuivere diesel werkt niet doordat die pas bij hoge temperaturen ontbrandt. Benzine vliegt meteen in brand, maar brandt niet zo lang als diesel. Daardoor krijg je met benzine geen mooie steekvlam.

In het mengsel ontbrandt eerst de benzine, die vervolgens de diesel aansteekt. Die zorgt dan voor een mooie vlam die een tijdlang blijft branden, ook nadat hij het doelwit getroffen heeft.

De enige Amerikaanse staat die vlammenwerpers verboden heeft is Maryland. In Californië moet je er een vergunning voor hebben en in Virginia mag je ze niet op een voertuig monteren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: