destroyer teaser image

VS testen onzichtbaar oorlogsschip

De geavanceerde destroyer USS Zumwalt van de Amerikaanse marine is voor het eerst de Atlantische Oceaan op gevaren. Ondanks zijn omvang is het trapeziumvormige gevaarte vrijwel onzichtbaar op een radarscherm.

16 december 2015 door Mikkel Skovbo

De bijna kubistische destroyer USS Zumwalt is vanuit de Amerikaanse staat Maine de Atlantische Oceaan op geglipt op zijn eerste testmissie. De nieuwste investering van de Amerikaanse marine wordt uitvoerig getest op de ijskoude, open oceaan, waarna in de loop van de winter de laatste verbeteringen zullen worden aangebracht.

Het schip is de grootste, meest slagkrachtige destroyer die de VS ooit hebben gehad en biedt plaats aan 80 raketten, laserwapens en een elektromagnetisch kanon. Maar ondanks zijn omvang is het stalen monster vrijwel onmogelijk te spotten op een radar.

Destroyer vermomd als vissersboot

De USS Zumwalt heeft geen hoeken van 90 graden en uitsluitend schuine wanden om het radarprofiel van het schip te minimaliseren.

Een radar zendt elektromagnetische golven uit, die worden weerkaatst door het oppervlak van een schip. De hellingsgraad van het oppervlak bepaalt hoe krachtig het radarsignaal wordt teruggestuurd. Vooral scherpe hoeken en uitstekende voorwerpen zijn een feest voor elke radaroperator.

Behalve dat de USS Zumwalt overal schuin is, zijn daarom ook mogelijke uitsteeksels, zoals kanonlopen en antennes, weggewerkt in de buik van het schip.

Alles is schuin op de USS Zumwalt – van brug tot boeg – om de radarreflectie zo klein mogelijk te houden.

Het schip is bovendien bekleed met 3500 m3 synthetisch schuim – dat is zo veel als er in anderhalf Olympisch zwembad past. Het schuim is een composiet dat niet alleen ultralicht en -sterk is, maar ook als een soort spons radarsignalen opzuigt.

Door de stealth-constructie en de radarabsorptie wordt het radarprofiel van de USS Zumwalt gereduceerd tot dat van een vissersboot (of 1/50 van dat van een gewone destroyer. Daardoor kan de Amerikaanse destroyer zijn vijanden ongezien dicht naderen en radargeleide kruisvluchtwapens vermijden.

Destroyer glijdt door het water

Het nieuwe oorlogsschip is ook nog eens heel stil en moeilijk te ontdekken voor bijvoorbeeld onderzeeërs. En het heeft een soort 'uitstootdemper', die het infrarode warmtesignatuur minimaliseert en het schip zo minder kwetsbaar maakt tegenover hittezoekende raketten.

Ten slotte is de zogeheten tumblehome romp van de USS Zumwalt voorzien van een steven die de golven breekt, waardoor hij beter door het water snijdt dan traditionele scheepstypen en het kielwater minimaal is. Daardoor kunnen satellieten en vliegtuigen het vaartuig ook minder goed waarnemen vanuit de lucht.

De destroyer glijdt door het water als een mes door de boter.

Het nieuwe type romp is een van de voornaamste redenen dat de USS Zumwalt momenteel wordt getest op de Atlantische Oceaan. Verschillende deskundigen betwijfelen of de romp wel stabiel genoeg is in hoge zee. Dat moet worden opgehelderd voordat het schip wordt ingezet in actieve dienst.

Als alles volgens plan verloopt, levert de scheepswerf Bath Iron Works volgend jaar drie van de nieuwe destroyers aan de Amerikaanse marine. De prijs: een slordige 11 miljard euro.

Tot de tanden toe bewapend

Het wapenarsenaal van de geavanceerde destroyer is afgestemd op de diverse functies: de destroyer moet operaties op het land ondersteunen, doelen op zee aanvallen en zichzelf verdedigen tegen vliegtuigen, onderzeeërs en andere schepen. Dit is een selectie uit het wapentuig van het schip:

? EEUWIGE KANONNEN: In de staalgrijze kisten op het voordek bevinden zich twee 155mm-kanonnen. Het zijn de krachtigste kanonnen op een oorlogsschip sinds de Tweede Wereldoorlog, met een bereik van 160 kilometer. Het munitiedepot van 600 kogels kan tijdens het varen en het vuren worden aangevuld, volgens een concept dat infinity magazine heet. Je zou ook eens door je munitie heen raken.

? LASERWAPEN: Het zogeheten Laser Weapon System maakt opgang in de Amerikaanse marine. Het laserkanon kan zowel drones en vliegtuigen als kleine boten uitschakelen. Het wapen kost slechts 1 euro per schot, wat een flinke besparing is in vergelijking met een traditionele luchtdoelraket van circa 150.000 euro.

? RAKETTEN: Het primaire wapensysteem van de destroyer bestaat uit 20 raketsilo's die elk plaats bieden aan minstens vier raketten. De raketten zijn in te zetten tegen vliegtuigen, gronddoelen en andere schepen.

? SUPERSONISCH KANON: De US Navy is bezig met de ontwikkeling van een elektromagnetisch kanon – een railgun – dat op de USS Zumwalt kan worden gemonteerd. Het kanon wordt aangedreven door twee krachtige magnetische velden, die een projectiel afvuren met ruim 9000 km/h, ofwel zeven keer de snelheid van het geluid. Het projectiel bevat geen springstof, maar vernietigt door zijn snelheid alles op zijn weg. Het kanon heeft heel veel stroom nodig, maar dat wordt geregeld door de ingebouwde gasturbine van de USS Zumwalt met een capaciteit van 78 megawatt – genoeg om 10.000 huishoudens mee te voorzien.

Destroyer is voorbereid op de toekomst

De hypermoderne uitrusting van de USS Zumwalt is noodzakelijk in een wereld waarin de wapenindustrie zich met de snelheid van een raket ontwikkelt. Lees hier onder andere over de intelligente raketten en geleide geweerkogels van de toekomst:

USS ZUMWALT

? Lengte: 183 m ? Gewicht: 15.000 ton ? Snelheid: 30 knopen (56 km/h) ? Bemanning: 158 ? Prijs per stuk: 3,7 miljard euro

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: