bombe eksplosion teaser billede

Bomexplosie gaat gepaard met dodelijke drukgolf

Als een bom ontploft, duurt de explosie zelf meestal maar heel kort. Maar met moderne technologieën kunnen we de tijd stoppen en de vernietigende drukgolf die de explosie voor zich uit stuwt bekijken. Hier kun je de drukgolf in slow-motion zien:

3 november 2015 door Malene Breusch Hansen

Explosie veroorzaakt dodelijke drukgolf

Een enorm kabaal en heel veel rook en vuur; dat is waar de meeste mensen aan denken bij het woord 'bom'. Maar het vuur dat bij een explosie ontstaat is vaak niet eens het gevaarlijkst.

Een explosie ontstaat als de chemische samenstelling van springstof verandert. Als de springstof explodeert, komen er gassen en energie met enorme snelheden vrij, waardoor er een plotselinge drukverhoging ontstaat. Deze drukverhoging creëert een soort schokgolf van samengeperste lucht die zich met supersonische snelheden door de lucht verplaatst. Deze schokgolf kun je ook horen, dat is namelijk de knal van de explosie.

En deze enorm krachtige drukgolf maakt de meeste slachtoffers.

Kunstmatige bliksem moet drukgolf van bomexplosie tegenhouden

Soldaten doen er alles aan om deze dodelijke drukgolven tegen te houden, en ze krijgen hierbij hulp van Boeing. Dit bedrijf heeft een kunstmatige bliksem ontwikkeld die de kracht van een bomexplosie kan tegenhouden met behulp van warme lucht.

Lees het hele verhaal op:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: