Trawler Cohasset

Camera ziet hoe gebrekkig de scheepsuitrusting was

Kotters werden oorlogsboten in de slag om de Atlantische Oceaan. Nu laten archeologen zien hoe slecht ze in feite waren uitgerust.

Het verhaal luidde

Op de nacht van 19 juni 1942 was het schip USS YP-389 op patrouille voor de kust van North Carolina, toen het ineens hevig werd beschoten door een Duitse onderzeeër. De strijd was ongelijk, want de YP-389 was eigenlijk de gewone vissersboot Cohasset, die met wat simpele verdedigingsmiddelen uitvoer.

Terwijl de Amerikaanse marine tegen de Japanners op de Stille Oceaan vocht, moesten kotters als de YP-389 Amerikaanse konvooien op de Atlantische Oceaan beschermen.

Marine archeologists

De kust van North Carolina – in de volksmond Straat Torpedo – was heel riskant; er zijn in die tijd 400 schepen gezonken. Ook de YP-389 zonk, na een anderhalf uur durende ongelijke strijd en zes doden.

Archeologen zeggen nu

In 2009 stuurde The National Oceanic and Atmospheric Administration een vaartuig met afstandsbesturing naar de zeebodem om de YP-389 te zoeken en te fotograferen. Het wrak lag op 91 meter diepte en was nog zeer gaaf. De romp stond op de kiel, en omdat de planken ervanaf lagen, keken de archeologen recht bij de vissersboot naar binnen.

Met een hogeresolutiecamera maakten de archeologen foto’s en filmopnames van het wrak. Zo kwamen ze erachter hoe gewone vissersboten in korte tijd werden omgetoverd tot oorlogsschepen.

Wreck of YP-389

De YP-389 had één 76 mm-dekkanon, drie machinekanonnen en vier diepzeebommen – maar geen sonar of andere apparatuur waarmee hij zichzelf kon beschermen.

Het onderzoek maakt deel uit van een groter project, dat wrakken in het noorden van de Atlantische Oceaan in kaart moet brengen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: