catamaran

Waardoor zijn catamarans zo snel?

14 augustus 2012

Catamarans hebben twee evenwijdige rompen, die boven het water aan elkaar verbonden zijn. Door de twee rompen is het vaartuig zeer stabiel. Bovendien is het licht in verhouding tot zijn omvang en is de waterweerstand extreem laag, wat ervoor zorgt dat de boot zo snel is.

Een van de snelste catamarans is de 65 meter lange Shinas, die sinds 2008 bij Oman rondvaart. Tijdens de proefvaart haalde het schip een snelheid van 103,5 km/h, maar voor dagelijks gebruik neemt hij genoegen met 96 km/h.

Catamarans zijn ook geschikt als veerboot, want tussen de twee rompen past een groot dek. De grootste catamaranveren, die circa 80 km/h halen, kunnen tot 1500 passagiers en meer dan 400 auto’s meenemen. Het nadeel is dat ze rustig vaarwater nodig hebben. Als hoge golven worden ingevangen in de ruimte tussen de twee rompen, kan het varen vervelend worden.

Catamarans zijn in India en rond de eilanden in de Stille Oceaan al honderden jaren in gebruik, maar in Europa bleef men lange tijd sceptisch. Toen een catamaran in 1876 een regatta won, leidde dit tot een storm van protest en werden catamarans lang uitgesloten van wedstrijden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: