Wie vond de conserven uit?

1 september 2009

Het idee van conservepotten en -blikken was oorspronkelijk van Napoleon. In 1800 loofde hij een beloning uit voor degene die een methode bedacht om zijn soldaten die aan het front waren, van voedsel te voorzien. Nicolas François Appert, een Franse banketbakker, was jaren bezig met experimenteren en won de prijs in 1809. Hij deed vlees, groenten, kant-en-klare gerechten en melk in glazen potten, die hij met kurk afsloot. De potten werden in doeken verpakt en gekookt. Appert had patent op zijn vinding, maar de potten waren wel erg zwaar om mee te nemen naar het front. Het jaar daarop gebruikte de boer Pierre Durand tinnen potten, die minder snel stuk gingen. Het idee sloeg aan; later werden de potten van staal en blik.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: