Hoe wordt een appel bruin?

Waarom worden appels bruin?

Misschien ken je het trucje om appelpartjes te besprenkelen met citroensap, zodat ze niet bruin en lelijk worden. Maar hoe komt het eigenlijk dat appels verkleuren als je ze schilt?

7 mei 2015

Kleurverandering beschermt appels

Een appel bevat zogeheten fenolen, die hem beschermen tegen schimmels en bacteriën. Als hij doorgesneden wordt, worden de fenolen blootgesteld aan zuurstof in de lucht.

Het enzym polyfenoloxidase zet de fenolen met behulp van zuurstof om in het bruine pigment melanine, dat bacteriën uit het vruchtvlees houdt.

Citroenzuur breekt het enzym af, waardoor een stukje appel niet bruin wordt als je er citroensap op sprenkelt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: