Hoe worden pitloze druiven gekweekt?

Hoe kweek je druiven zonder pit?

Het is niet lekker om op druivenpitten te kauwen. Daarom kweken druivenproducenten pitloze druiven met behulp van klonen en eventueel een snufje hormoonpoeder.

13 april 2016

Sommige planten kunnen vruchten vormen zonder dat ze zijn bestoven of bevrucht. Dit heet parthenogenese.

Om deze planten te vermeerderen, zet een kweker stekken van sterke exemplaren uit.

Klonen zorgen voor pitloze druiven

Grote tuinderijen kweken complete celculturen van een plant met een goede opbrengst. Elke cel wordt een kloon van de oorspronkelijke plant. De vruchten van deze klonen zijn allemaal gelijk.

Dat heeft ook nadelen, want de consequentie is dat alle vruchten gevoelig zijn voor hetzelfde ongedierte en voor dezelfde ziekten. Er zijn kwekerijen die een groeihormoon gebruiken om de planten die ze hebben gestekt op weg te helpen.

Er zijn nog veel meer soorten groente en fruit die pitloze varianten kennen. Zo liggen er in de supermarkt bijvoorbeeld bananen en komkommers zonder pit. Ook van de watermeloen is een variant ontwikkeld die geen pitten heeft.

Zo worden pitloze druiven gekweekt

Met groeistoffen en plantenstokken worden planten gefopt, zodat ze zich gaan vermenigvuldigen zonder dat ze zaadjes hebben die ze kunnen verspreiden. Zo brengt de scheut van een goede druivenplant trossen sappige, pitloze druiven op.

1. De kweker neemt een stek van de plant waar hij er meer van wil hebben. Dat kan een top, takje, stukje wortel of blad zijn.

|

2. De stek wordt behandeld met stekpoeder dat hormonen bevat, waardoor hij gemakkelijker wortels vormt. Als de stek die heeft, wordt hij verpot.

3. Sommige kwekers enten de stek op een bestaande wortelstok, zodat hij beter en sneller groeit.

4. Bepaalde planten vormen vruchten zonder bestoven of bevrucht te zijn. Daardoor kan een kweker pitloze druiven kweken door de planten zelf te verspreiden.

5 NIEUWE VRUCHTEN

Vruchten kunnen niet alleen pitloos worden gemaakt, maar ook worden gekruist, gemodificeerd of veranderd, zodat er nieuwe soorten, hybriden, ontstaan. Vijf voorbeelden:

? PINEBERRY’S, of ananasaardbeien, zijn een kruising van twee soorten aardbeien en smaken naar ananas. Pineberry’s lijken op aardbeien, maar zijn wit met rode puntjes.

? De LEMATO is een gemodificeerde tomaat, die gelig is en naar citroen met een vleugje roos smaakt.

? PLUOTS zijn een kruising van pruimen en abrikozen. De vruchten lijken op pruimen en smaken naar abrikoos.

? De POMATO wordt gekweekt door een tomaat op een aardappel te enten. Het resultaat is een plant met tomaten boven en

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: