Boterklont

Onderzoekers ontdekken 2000 jaar oude boterklont in Iers moeras

In de drassige grond ten noorden van Dublin is een door veen geconserveerde boterklont gevonden. Hij stinkt naar sterke kaas – maar is nog steeds eetbaar.

14 november 2016

In principe is hij nog eetbaar, de boterklont van zo’n 10 kilo die op 3,5 meter diepte uit een veenmoeras ten noorden van Dublin is gevist.

De conserverende werking van veen is uitstekend, maar na zo’n 2000 jaar is de boter poreus geworden en ruikt hij sterk naar kaas.

Vermoedelijk was het een offergave aan de goden.

De oude boterklont is in kleinere stukjes gebroken.

Nog drie oeroude levensmiddelen

Verkaasde boter is niet het enige voedingsmiddel waar onderzoekers het water van in de mond liep. Er zijn ook onder andere bottensoep en grafbier op tafel gekomen.

? Groene bottensoep uit China (ca. 2400 jaar oud) Toen archeologen een bronzen pan van een paar duizend jaren oud openden, troffen ze een groene drab aan met wat stukjes bot. De soep werd gevonden in een graf nabij de oude Chinese hoofdstad Xi'an en was nog vloeibaar, doordat het graf zo goed was verzegeld dat de vloeistof niet kon verdampen. Door het koper in de pan is de soep in de loop der tijd groen geworden.

? Gezoet grafbiertje uit Denemarken (ca. 3400 jaar oud) Het meisje van Egtved kreeg in een emmer van boombast iets lekkers voor onderweg mee op haar reis naar het hiernamaals. De emmer lag in haar kist, die was gemaakt van een uitgeholde eik. De inhoud, waar toen het graf werd geopend nog maar een klein plasje van over was, bleek bij nadere analyse met honing gezoet bier te zijn, gemaakt van vossen- of veenbes, wilde gagel en tarwe. In het Nationalmuseet in Kopenhagen kun je een retrobiertje kopen.

|

Een emmertje met bier moest de laatste reis van het meisje van Egtved veraangenamen. _? Verbrand brood uit Engeland (ca. 5500 jaar oud) Het lijkt erop dat de bevolking van Midden-Engeland in de nieuwe steentijd dol was op versgebakken brood. In elk geval hebben archeologen stukjes verbrand brood gevonden in een afgedekte kuil in Oxfordshire. Het is het oudste brood van Engeland en werd waarschijnlijk gebakken door de vroegste landbouwers van het land._

Bekijk ook ...

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: